Екскурзия до Пирот, Суковски и Погановски манастир

София - Пирот - Суковски манастир - Погановски манастир - София

1 ден
Цена от: 20.00 лв.


Дата Цена Резервирай
25.10.2020 20 лв. Заявка
15.11.2020 20 лв. Заявка
20.12.2020 20 лв. Заявка
  • ПРОГРАМА
  • ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА
  • ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
Програма
 
Отпътуване от София,  Автогара Сердика в 7:30 ч. по маршрут: Калотина - Пирот

Разходка из центъра на Пирот. За датите в събота се посещава евтиният пиротски пазар и по желание старата крепост Калето. Свободно време. 

Посещение на Суковският манастир. Той се намира на 18 километра източно от град Пирот, на десния бряг на река Ерма край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан в 1606 година. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. По преданието ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков. 

Разглеждане на Манастирът "Св. Йоан Богослов" - Погановски манастир. Той е разположен на левия бряг на живописната река Ерма близо до гр. Димитровград в Югоизточна Сърбия. В края на XIV в. деспот Константин Деян започнал изграждането, а след смъртта му неговата дъщеря Елена - съпруга на византийския император Мануил II Палеолог продължила строежа на манастира, но едва през 1499 година храмът бил завършен и зографисан. През периода юли 1879 - ноември 1920 г. манастирът е влизал в пределите на България. Храмът е богато украсен, стенописите са разгънати на площ повече от 360 квадратни метра. 

Около 17 ч. отпътуване за България. Пристигане на Автогара Сердика след 20:00 ч. 
 
Транспорт с туристически автобус 
Водач от агенцията
Медицинска застраховка за лица до 69 г. към ЗК Евроинс с 2 000 евро покритие
Задължителна медицинска застраховка: 1 лв. за лица над 69 г. 
входните такси на посещаваните обекти 
разходи от личен характер 
Powered by Peakview.bg - B2B Туристически портал